Program nazywa się #Uffizidamangiare i będzie emitowany w mediach społecznościowych w każdą niedzielę.
Galeria Uffizi we Florencji odpaliła nową inicjatywę społeczną o nazwie #uffizidamangiare. To nowy format, w którym szefowie kuchni i osobistości ze świata gastro będą zajmować się jedzeniem i potrawami, które pojawiają się w muzealnych dziełach sztuki, próbując przyrządzać dania nimi inspirowane. Odcinki pojawiać się będą co niedzielę i wśród bohaterów zobaczymy szefów kuchni takich jak Fabio Picchi z Cibrèo we Florencji, Dario Cecchini z Antica Macelleria Cecchini, szefowa dwugwiazdkowej kuchni Valeria Piccini z restauracji Da Caino w Montemerano i Marco Stabile, również nagrodzony gwiazdką Michelin szef kuchni L’ora d’Aria z Florencji.
Zasmakuj poniżej:
W pierwszym odcinku, który możecie zobaczyć na oficjalnym peju TUTAJ, Fabio Picchi musiał zmierzyć się z obrazem Ragazzo con cesta di pesci Giacomo Ceruti, lombardzkim dziełem z XVIII wieku, na którym pojawia się maja squinado, skorupiak, dla którego szef Picchi stworzył domowej roboty toskański majonez. Dyrektor Uffizi, Eike Schmidt, powiedział:
„W ostatnich dziesięcioleciach związek między sztuką a gastronomią stał się prawdziwą nauką i przedmiotem poważnych badań historycznych. Naszym celem w tych filmach jest jeszcze bardziej zawiązać więź z dziełami w muzeum, umieszczenie je w aktualnym i żywotnym kontekście.”
Źródło: nssmag.com
Nałogowy pochłaniacz popkultury, po równo darzy miłością obskurne horrory, Star Wars i klasykę literatury.