Wielka Brytania rozważa zakaz gotowania homarów i krabów „na żywo”

Izba Lordów brytyjskiego parlamentu rozważa wprowadzenie przepisów zakazujących gotowania żywych homarów, krabów i innych skorupiaków.

Obecna ustawa o godność zwierząt uwzględnia tylko nieludzkie traktowanie kręgowców, ale Ministerstwo Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich zleciło badanie, które ma sprawdzić, czy bezkręgowce, takie jak kraby i homary, powinny być uważane za czujące istoty które są zdolne do cierpienia i odczuwania bólu.

Zleciliśmy niezależny zewnętrzny przegląd dostępnych dowodów naukowych na temat wrażliwości skorupiaków, takich jak kraby i homary, a także głowonogów, w tym ośmiornic, mątw i kałamarnic. Dokładnie rozważymy wyniki tego badania, które zostaną opublikowane w odpowiednim czasie” – podała agencja w oświadczeniu.

Zwolennicy ustawy twierdzą, że bardziej humanitarny sposób gotowania homarów i krabów wymagałby ich wcześniejszego ogłuszenia lub zamrożenia. Argument za gotowaniem homara „na żywo” jest taki, że pomaga to wyeliminować przytłaczającą obecność bakterii Vibrio, które zaczynają wykazywać się zaledwie godzinę po śmierci żyjątka. Gdy już bakteria się pojawi, homar nadaje się „do kosza”, ponieważ nawet gotowanie nie pomoże jej zniwelować.

Podczas gdy spożywanie bakterii może prowadzić do wielu problemów, czymże jest to przy emocjonalnym koszcie, który wiąże się ze świadomością, że zjadany homar cierpiał w agonii przez kilka minut przed śmiercią. Kraje takie jak Nowa Zelandia i Szwajcaria już wprowadziły taki zakaz.

Źródło: thehill.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *