Zwiększa się apetyt morskich drapieżników w związku z rosnącą temperaturą wody

Globalne ocieplenie oznacza rozgrzewający się ocean. Morza pochłaniają ponad 90 procent ciepła, które ludzkość produkuje na Ziemi, a w ubiegłym roku ocieplenie oceanów osiągnęło rekordowo wysoki poziom.

Te gwałtownie rosnące temperatury morskie mają wiele problematycznych skutków, takich jak podnoszenie się poziomu mórz, destabilizacja lodowców antarktycznych i zaburzenia ekosystemów morskich. A jak widzieliśmy w serialu dokumentalnym Nasza planeta (2019) Davida Attenborough, cieplejsze oceany zdzierają glony z raf koralowych, wybielając je. Teraz nowe badania opublikowane niedawno w czasopiśmie Science ujawniają kolejną problematyczną reperkusję, istnieją dowody, szczegółowo opisane poniżej, że ryby drapieżne zjadają więcej w cieplejszych wodach. Może to zagrozić wielu gatunkom znajdującym się niżej w łańcuchu pokarmowym.

Niestety, myślę, że doświadczymy wielu strat” – powiedziała serwisowi Mashable Gail Ashton, główna autorka badania i ekolog morski w Smithsonian Environmental Research Center, organizacji badającej ekosystemy wodne i lądowe. W nowym badaniu zaobserwowano drapieżniki w 36 miejscach na wybrzeżu Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, od Alaski po Amerykę Południową.

Głównym powodem tego wzrostu ich liczby jest to, że drapieżniki spalają więcej energii. Im wyższa temperatura wody, tym większe zapotrzebowanie na energię dla zwierząt znajdujących się na szczycie łańcucha pokarmowego. To motywuje drapieżniki do wzmożonego polowania.

Skutki ocieplenia oceanów na drapieżniki nie są jednolite we wszystkich wodach, ponieważ temperatury różnią się znacznie na różnych szerokościach geograficznych. „Intensywność drapieżnictwa”, jak nazywają to autorzy badania, jest najniższa na wyższych szerokościach geograficznych (biegunach), a bardziej wyraźna w cieplejszych wodach bliżej równika. Ale ponieważ morza nieustannie pochłaniają więcej ciepła, drapieżnictwo może wzrosnąć również na biegunach, twierdzą naukowcy. Na przykład Arktyka jest regionem szybko nagrzewającym się.

Wcześniejsze badania wykazały również, że ocieplenie oceanów wpływa na sposób, w jaki drapieżniki podróżują i jedzą. Obserwacje rekinów tygrysich, opublikowane w czasopiśmie naukowym Global Change Biology na początku tego roku, ujawniły interesujący wzór: wody bliżej biegunów (na Północnym Atlantyku) ogrzewały się znacznie szybciej, co pozwoliło rekinom tygrysim rozszerzyć swój zasięg i przenieść się na północ od równika. Ma to bezpośredni wpływ na to, ile i gdzie rekiny jedzą.

Źródło: mashable.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *