IKEA rezygnuje z nabiału na rzecz zrównoważonego rozwoju do roku 2030

W 2022 roku około 520 milionów gości spróbowało żywności oferowanej przez IKEA, którą gigant meblarski stale ulepsza, szczególnie w przypadku produktów roślinnych, które pomagają jej osiągnąć cele w zakresie zrównoważonego rozwoju.

IKEA opublikowała niedawno Raport Zrównoważonego Rozwoju 2022 aby przedstawić wgląd w to, w jaki sposób osiąga swój cel klimatyczny, jakim jest stanie się firmą pozytywną dla klimatu do 2030 roku. Plan zrównoważonego rozwoju IKEA koncentruje się na pięciu obszarach: energia, powietrze, woda, żywność i odpady. W kategorii żywności firma zamierza zbliżyć się do celu klimatycznego, zmieniając menu bistro tak, aby do 2025 r. składało się w 50 procentach z produktów roślinnych. W tym czasie zamierza również wytwarzać 80 procent swoich pakowanych posiłków na bazie roślin.

Ślad węglowy żywności pochodzenia roślinnego jest często niższy w porównaniu z opcjami pochodzenia zwierzęcego” – stwierdziła IKEA w swoim raporcie. „Dieta roślinna o wysokiej wartości odżywczej może być również zdrowszym wyborem”. W 2022 roku IKEA szacuje swój ślad węglowy na 25,8 miliona ton metrycznych ekwiwalentu CO2, co oznacza spadek o 5 procent w porównaniu do śladu z 2021 roku i spadek o 12 procent w porównaniu z wartością bazową z 2016 roku.

Chociaż częściowo przypisuje się to czynnikom, takim jak obniżona produkcja i bardziej energooszczędne produkty, IKEA ujawnia, że ​​zwiększone opcje produktów roślinnych – i zaangażowanie konsumentów w ich stosowanie – pomogły jej zmniejszyć ślad węglowy. I będzie nadal eksplorować ten obszar w ekscytujący sposób.

IKEA od jakiegoś czasu majstruje przy opcjach wegańskich, wprowadzając w 2015 roku pierwszą iterację roślinnych szwedzkich klopsików. Od tego czasu gigant meblowy rozszerzył swoją ofertę o nowe pozycje, w tym wegetariańskie hot dogi, bezmleczne przekąski i roślinny kurczak. Sieć opracowała również nowe wersje swoich oryginalnych klopsików roślinnych. Wprowadzona na rynek w 2020 r. „kulka roślinna” — sprzedawana jako HUVUDROLL została opracowana z myślą o zrównoważonym rozwoju i niesie ze sobą zaledwie 4 procent śladu węglowego tradycyjnych szwedzkich klopsików mięsnych IKEA.

Źródło: vegnews.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *