Tajwańskie szkoły i wojsko zwiększają zapotrzebowanie na wegańską żywność po nowej ustawie klimatycznej

Nawyki żywieniowe wydają się zmieniać na Tajwanie, twierdzą lokalni producenci, odchodząc od żywności pochodzenia zwierzęcego w kierunku opcji roślinnych.

Zawdzięczają to niedawnej ustawie klimatycznej, która ma na celu promowanie żywności niskoemisyjnej. Tajwańscy prawodawcy przyjęli ustawę o reagowaniu na zmiany klimatu. Ustawodawstwo było próbą pomocy krajowi w Azji Wschodniej – zamieszkiwanemu przez 23,9 miliona ludzi – w osiągnięciu neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla do 2050 roku.

Oprócz wniosków środowiskowych, takich jak pobieranie opłat od firm, które emitują ponad 25 000 ton metrycznych węgla rocznie, głównym problemem jest żywność. Zgodnie z art. 8 Rada ds. Rolnictwa jest obecnie upoważniona do zachęcania do ograniczania marnotrawienia żywności oraz promowanie diet niskoemisyjnych, zwłaszcza roślinnych. Ponadto w późniejszym artykule (nr 42) podkreślono, że wszystkie departamenty rządowe muszą się do tego dostosować i zrobić to samo, skupiając się w szczególności na lokalnych producentach żywności.

Nowe zasady już wpłynęły na trendy konsumenckie, zgodnie z niektórymi większymi tajwańskimi zakładami produkcyjnymi. Producenci żywności wegańskiej wierdzą, że są świadkami wzrostu swoich zamówień w wyniku ustawy klimatycznej. Co istotne, rośnie liczba zamówień z sektora publicznego, a także prywatnych. W szczególności wydaje się, że instytucje wojskowe i edukacyjne dążą do zwiększenia opcji opartych na roślinach.

Ostatnio zaobserwowaliśmy, że z powodu tych polityk i zmian rządowych otrzymaliśmy rozkazy od wojska, które zmienia swoją dietę na bardziej roślinne, niskoemisyjne alternatywy” — Ten Wang, kierownik ds. sprzedaży międzynarodowej w Vegefarm. Vegefarm, który specjalizuje się w mrożonkach bez GMO, oferuje ponad 300 produktów wegańskich i wegetariańskich. Obejmuje to krewetki roślinne, tuńczyka i stek shiitake.

Mieliśmy wiele takich zamówień ze szkół podstawowych, dużych franczyz i wojska” — kontynuował Wang. „Ludzie próbują diety roślinnej, może nie codziennie, ale jest to alternatywna opcja. I powoli się do tego przyzwyczajają. Myślę, że mogłoby to przejąć rynek”.

Źródło: plantbasednews.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *