„Najbardziej ekologiczne na świecie” lody produkowane z powietrza debiutują w Singapurze

Weganie w Singapurze wkrótce będą mogli spróbować nowych lodów wyprodukowanych bez nabiału lub konwencjonalnych roślinnych alternatyw.

Produkt jest wytwarzany przy użyciu nowego proszku białkowego o nazwie Solein, który pochodzi od fińskiego startupu o nazwie Solar Foods. Solein, białko z drobnoustrojów stworzone z powietrza i wody, zostało opracowane we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną. Naukowcy wyprodukowali Solein poprzez hodowlę bakterii w laboratorium. Następnie dodali wodór, dwutlenek węgla i składniki odżywcze, co spowodowało uwolnienie białek. Twórcy następnie wychwytują i odwadniają te białka, tworząc w tym procesie proszek. Technikę produkcji porównano do winiarstwa.

Solein, białko z drobnoustrojów według jego twórców jest najbardziej zrównoważonym białkiem na świecie. Dzieje się tak dlatego, że w procesie produkcji nie wykorzystuje zwierząt ani roślin fotosyntetycznych. Mówi się, że zawiera 65-70 procent białka i 10-15 procent błonnika pokarmowego. Dodatkowo pięć do ośmiu procent tłuszczu i trzy do pięciu procent składników mineralnych.

Obecnie Singapur jest jedynym krajem, który zatwierdził ten składnik. Region dał teraz zielone lodom czekoladowym, które są serwowane w nadmorskiej włoskiej restauracji Fico. „To niezwykła okazja, aby być pierwszym zespołem szefów kuchni, który przedstawi światu jedyne w swoim rodzaju lody” – powiedział w swoim oświadczeniu szef kuchni Fico, Mirko Febbrile.

Solein może być używany nie tylko do lodów czekoladowych – prawdopodobnie zobaczymy go w wielu nowych produktach, które pojawią się na rynku na całym świecie w nadchodzących latach. Można go również stosować jako zamiennik mięsa, dodawać do napojów i tworzyć wiele innych słodkich i pikantnych potraw.

Daje to wgląd w przyszłość, w której smaki i konsystencje są znane, ale gdzie jedzenie pojawia się na naszych talerzach w zupełnie nowy sposób” – skomentował rzecznik Solar Foods.

Źródło: plantbasednews.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *