Dieta roślinna spowalnia rozwój raka prostaty

Nowe badanie rzuciło światło na związek między dietą a rakiem prostaty.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego wykorzystali istniejącą grupę badań przeprowadzonych w latach 2006–2016, aby przebadać 2000 mężczyzn chorych na raka prostaty. Poprosili ich o wypisanie wszystkich warzyw, zbóż, orzechów, nasion, owoców, a także produktów mlecznych i mięsnych, które jedli każdego dnia. Naukowcy podzielili je na dwie grupy, jedną stosującą dietę bogatą w mięso, drugą bardziej roślinną.

Spośród 2000 ankietowanych mężczyzn u 190 zaobserwowano progresję choroby. Naukowcy odkryli, że u osób na diecie bogatej w rośliny ryzyko zaostrzenia się nowotworu było o 47% mniejsze w porównaniu z osobami, które jadły więcej mięsa.

Nasze ustalenia pokrywają się z wcześniejszymi doniesieniami, że diety roślinne mogą poprawiać wyniki leczenia raka prostaty” – stwierdzili naukowcy. Dodali, że przeciwzapalne właściwości pokarmów roślinnych mogą być przyczyną ich pozytywnego wpływu na zapobieganie progresji nowotworów.

Rak prostaty jest trzecim najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn na świecie. W USA jest to najczęstszy nowotwór u mężczyzn. To nowe badanie jest jednym z wielu, które odkrywa związek między dietą a chorobą. W dużym przeglądzie opublikowanym w 2021 r. stwierdzono, że w szczególności spożycie nabiału wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju tej choroby.

Liczne badania powiązały dietę roślinną z niższym ryzykiem innych nowotworów, zwłaszcza raka piersi i jelita grubego. Stwierdzono również, że dieta bez mięsa, nabiału i jajek zmniejsza ryzyko innych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2.

Źródło: plantbasednews.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *