Dlaczego roślinne zamienniki mięsa są dobre dla środowiska?

Nowa badanie cyklu życia roślinnego mięsa wykazało, że ​​zamienniki mają o 89 procent mniejszy wpływ na środowisko niż tradycyjne białka zwierzęce.

Certyfikowana przez ISO analiza cyklu życia (LCA) bezpośrednio porównała wpływ na środowisko produkcji mięsa roślinnego i mięsa zwierzęcego. Oceniła również wpływ alternatywnych białek produkowanych z różnych surowców, składników i metod, takich jak białko grochu w porównaniu z białkiem sojowym.

Mięso roślinne ma średnio o 89 procent mniejszy wpływ na środowisko niż mięso tradycyjne we wszystkich kategoriach wpływu. Ponadto wpływ mięsa roślinnego na środowisko jest o 91 procent niższy niż wołowiny, o 88 procent niższy niż wieprzowiny i o 71 procent niższy niż kurczaka.

Ogólnie rzecz biorąc, mięso roślinne wykorzystuje o 79 procent mniej ziemi, o 95 procent mniej wody i powoduje 93 procent zanieczyszczenia wody. Wydajne, niskoemisyjne alternatywy mięsne powodują również o 89 procent mniej emisji gazów cieplarnianych (GHG) i o 89 procent mniej zanieczyszczenia powietrza.

Raport The Food Foundation z początku tego roku również stwierdził, że alternatywy roślinne są lepsze dla planety niż ich odpowiedniki pochodzenia zwierzęcego. Raport zauważył, że alternatywy roślinne mają również mniej soli, cukru i tłuszczów nasyconych.

Na początku listopada francuska firma biotechnologiczna Bon Vivant zaprezentowała własną analizę cyklu życia (LCA) specjalnie dla precyzyjnych fermentowanych białek mlecznych, uznając je za znacznie bardziej zrównoważone. Bon Vivant poinformował, że precyzyjne fermentowane białka mleczne wytworzyły o 72 procent mniej gazów cieplarnianych i wymagały o 81 procent mniej wody i 99 procent mniej gruntów ornych.

Źródło: plantbasednews.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *