Istnieje coraz więcej dowodów na to, że skorupiaki odczuwają ból, a mimo to są nadal gotowane żywcem.
Poprzednie badania wykazały, że skorupiaki odczuwają ból, ale zespół odpowiedzialny za najnowszy raport jest pierwszym, który przeprowadził pomiary w stylu EEG. Wykryli bodźce bólowe wysyłane do mózgów krabów brzegowych, pospolitych skorupiaków, podczas chemicznej i mechanicznej „stymulacji„.
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Biology. Jego autorzy zauważają, że zdolność do bólu u skorupiaków „była kwestionowana„, ale ich praca może być wykorzystana do określenia „implikacji dla dobra i humanitarnego traktowania” zwierząt w przyszłości.
Eleftherios Kasiouras, student Uniwersytetu w Göteborgu i główny autor raportu, zauważył, że badania mają również implikacje dla leczenia homarów i innych skorupiaków, które, podobnie jak kraby, nie są objęte prawodawstwem UE dotyczącym dobrostanu zwierząt i są rutynowo gotowane żywcem.
„Jest pewne, że wszystkie zwierzęta potrzebują jakiegoś systemu bólu, aby poradzić sobie, unikając niebezpieczeństwa. Nie sądzę, że musimy testować wszystkie gatunki skorupiaków, ponieważ mają podobną strukturę, a zatem podobny układ nerwowy” – wyjaśnił Kasiouras. „Możemy założyć, że krewetki, raki i homary mogą również wysyłać zewnętrzne sygnały o bolesnych bodźcach do ich mózgu” .
Pomimo szybko rozwijającego się alternatywnego rynku „owoców morza”, każdego roku zabija się do 580 miliardów skorupiaków hodowlanych – w tym kraby, homary, krewetki i raki.
Źródło: plantbasednews.org

Życiowy przegryw, który swoje kompleksy leczy wylewaniem żalu w internecie. Nie zawsze obiektywnie, ale za to szczerze.