Przełomowy plan klimatyczny Portugalii obejmuje strategię promowania diety wegańskiej

Portugalia opublikowała zmieniony plan klimatyczny, w którym wspomniano o potrzebie opracowania krajowej strategii w zakresie białek roślinnych w celu przekształcenia krajowego systemu żywnościowego.

Rząd Portugalii opublikował zatwierdzony plan w grudniu. Zgodnie z dokumentem walka z kryzysem klimatycznym na szczeblu krajowym będzie wymagała promowania diet niskoemisyjnych, które kładą nacisk na żywność pochodzenia roślinnego zamiast mięsa i nabiału. Organizacja pozarządowa ProVeg Portugal przyjęła decyzję z zadowoleniem i opisała nowy plan jako „przełomowy”.

Konsumpcja żywności stanowi obecnie około 30 procent śladu ekologicznego Portugalii, według ProVeg, przewyższając emisje z transportu. Sektor rolniczy odpowiada również za około 12 procent krajowych emisji gazów cieplarnianych (GHG).

W planie poruszono kwestię konieczności rozszerzenia oferty dań bezmięsnych w publicznych stołówkach, usprawnienia produkcji i ogólnego ograniczenia marnowania żywności.

To znaczący krok w kierunku transformacji systemu żywnościowego kraju” – powiedziała dyrektor ProVeg Portugal Joana Oliveira. „Rząd musi teraz ustalić jasne źródła finansowania, opracować szczegółowe harmonogramy wdrażania i zdefiniować solidne wskaźniki wpływu”.

Zaktualizowany Narodowy Plan Energii i Klimatu (NECP 2030) odnosi się do potrzeby krajowej strategii dotyczącej białek roślinnych w przyszłości. Plan ten szczególnie podkreśla rośliny strączkowe – które są odżywcze, opłacalne i zrównoważone – jako użyteczne białko roślinne. Jednak Portugalia obecnie produkuje zaledwie 12 procent roślin strączkowych, które spożywa.

Źródło: plantbasednews.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *