Portugalia opublikowała zmieniony plan klimatyczny, w którym wspomniano o potrzebie opracowania krajowej strategii w zakresie białek roślinnych w celu przekształcenia krajowego systemu żywnościowego.
Rząd Portugalii opublikował zatwierdzony plan w grudniu. Zgodnie z dokumentem walka z kryzysem klimatycznym na szczeblu krajowym będzie wymagała promowania diet niskoemisyjnych, które kładą nacisk na żywność pochodzenia roślinnego zamiast mięsa i nabiału. Organizacja pozarządowa ProVeg Portugal przyjęła decyzję z zadowoleniem i opisała nowy plan jako „przełomowy”.
Konsumpcja żywności stanowi obecnie około 30 procent śladu ekologicznego Portugalii, według ProVeg, przewyższając emisje z transportu. Sektor rolniczy odpowiada również za około 12 procent krajowych emisji gazów cieplarnianych (GHG).
W planie poruszono kwestię konieczności rozszerzenia oferty dań bezmięsnych w publicznych stołówkach, usprawnienia produkcji i ogólnego ograniczenia marnowania żywności.
„To znaczący krok w kierunku transformacji systemu żywnościowego kraju” – powiedziała dyrektor ProVeg Portugal Joana Oliveira. „Rząd musi teraz ustalić jasne źródła finansowania, opracować szczegółowe harmonogramy wdrażania i zdefiniować solidne wskaźniki wpływu”.
Zaktualizowany Narodowy Plan Energii i Klimatu (NECP 2030) odnosi się do potrzeby krajowej strategii dotyczącej białek roślinnych w przyszłości. Plan ten szczególnie podkreśla rośliny strączkowe – które są odżywcze, opłacalne i zrównoważone – jako użyteczne białko roślinne. Jednak Portugalia obecnie produkuje zaledwie 12 procent roślin strączkowych, które spożywa.
Źródło: plantbasednews.org
Życiowy przegryw, który swoje kompleksy leczy wylewaniem żalu w internecie. Nie zawsze obiektywnie, ale za to szczerze.