Dostawca zielonej energii Ecotricity uczynił stołówkę pracowniczą w swojej siedzibie w Stroud, Gloucestershire, w pełni roślinną.
Zmiana ta jest częścią polityki firmy mającą na celu redukcję emisji gazów cieplarnianych, ochronę przyrody i zachęcanie do zdrowego odżywiania.
Dale Vince, założyciel firmy, opisał roślinne menu jako „pierwsze” w brytyjskim zakładzie pracy. Twierdzi, że „dowodzi on, że istnieje inny sposób robienia rzeczy”. Forest Green Rovers, drużyna futbolowa należąca do Vince’a, również serwuje w 100% roślinne jedzenie graczom, fanom i personelowi na swoich meczach.
„Jedzenie roślinne może być tanie, zdrowe, smaczne i dobre dla planety” — powiedział Vince. „Przyszłość jest roślinna i im szybciej tam dotrzemy, tym lepiej dla nas wszystkich”. Wcześniej wzywał do zniesienia obowiązkowej zawartości mięsa i nabiału w szkolnych posiłkach, do opodatkowania mięsa i do umieszczania na paczkach bekonu ostrzeżeń w stylu papierosów ze względu na jego związek z rakiem.
Inne firmy i instytucje zaczęły przechodzić na serwowanie większej ilości żywności pochodzenia roślinnego. W 2023 r. LinkeIn ogłosił, że jego siedziba w San Francisco przeszła na menu w 65 procentach oparte na roślinach, a mleko roślinne jest domyślnie wybierane zamiast mleka krowiego.
Związki studenckie na kilku uniwersytetach w Wielkiej Brytanii i Europie, w tym Cambridge, Stirling i Graz w Austrii, zagłosowały za całkowicie roślinnym cateringiem na wydarzeniach związkowych.
Źródło: plantbasednews.org

Życiowy przegryw, który swoje kompleksy leczy wylewaniem żalu w internecie. Nie zawsze obiektywnie, ale za to szczerze.