Według nowych badań rynkowych wartość przemysłu mięsnego opartego na roślinach ma wzrosnąć ponad dwukrotnie do 2030 roku.
Według Global News Wire, w 2024 r. wartość branży wynosiła 9,57 mld USD. Do 2030 r. będzie ona warta 21,81 mld USD, co oznacza średnioroczny wskaźnik wzrostu na poziomie 14,72%. Wzrost ten będzie napędzany przez większe inwestycje w sektorze, innowacje produktowe, popyt na żywność z czystą etykietą i obawy dotyczące środowiska.
Badania wskazują, że zainteresowanie konsumentów czystym etykietowaniem jest „znaczącym trendem” na rynku mięsa roślinnego . Przejrzystość etykietowania żywności pomaga budować zaufanie klientów, „czynnik krytyczny” dla długoterminowego wzrostu branży. Coraz częściej producenci mięsa roślinnego przyjmują tę zmianę, koncentrując się na mniejszej liczbie prostszych składników. Ciągła innowacyjność producentów mięsa roślinnego oznacza, że są oni w stanie dostosować się do zmieniających się preferencji konsumentów.
Silny popyt konsumentów na zdrowszą i bardziej zrównoważoną żywność pomógł Europie stać się liderem w dziedzinie mięsa roślinnego. Niedawna odrębna analiza wykazała, że liczba wniosków o patenty na alternatywne białka wzrosła o 960 procent w ciągu ostatniej dekady w Europie, co wskazuje na rosnącą innowację roślinną w regionie.
Źródło: plantbasednews.org

Życiowy przegryw, który swoje kompleksy leczy wylewaniem żalu w internecie. Nie zawsze obiektywnie, ale za to szczerze.