Eksperci ds. zdrowia i środowiska twierdzą, że serwowanie zrównoważonych i pożywnych posiłków na bazie roślin w szkołach i szpitalach mogłoby pozwolić brytyjskiej służbie zdrowia (NHS) zaoszczędzić miliony funtów rocznie.
Nowe opracowanie polityczne szacuje, że przejście na pełnowartościowe produkty pochodzenia roślinnego, takie jak warzywa i rośliny strączkowe w szpitalach w Wielkiej Brytanii, mogłoby zaoszczędzić 54,9 mln funtów rocznie poprzez obniżenie kosztów zaopatrzenia. Opracowanie sugeruje również, że oszczędności te mogłyby zostać przeznaczone na zakup większej ilości brytyjskiej żywności od ekologicznych rolników i mniejszych plantatorów.
Inne zalecenia polityczne obejmują zniesienie przez rząd obowiązujących obecnie w Wielkiej Brytanii przepisów dotyczących standardów żywienia w szkołach, które nakładają obowiązek podawania mięsa co najmniej trzy razy w tygodniu.
Zamiast tego szkoły mogłyby również kłaść nacisk na zdrową i zrównoważoną żywność roślinną, zapewniając co najmniej dwie porcje warzyw lub roślin strączkowych dla dzieci przy każdym posiłku. W briefingu uwzględniono również środki mające na celu ograniczenie marnowania żywności, zmniejszenie emisji z transportu i regulację importu.
„Codziennie wydajemy miliony funtów pieniędzy publicznych na żywność” – powiedziała Ruth Westcott, menedżer kampanii Sustain. „Powinny one trafiać do kieszeni zrównoważonych rolników i służyć tworzeniu zdrowego środowiska i zdrowych ludzi”.
Notatka informacyjna na temat polityki nosi tytuł Serving Up, a podtytuł brzmi „Dopasowanie zamówień publicznych na żywność dla brytyjskich instytucji publicznych do zdrowej, zrównoważonej diety”. Jest ona wspierana przez 25 organizacji zajmujących się zdrowiem i zrównoważonym rozwojem, w tym Centre for Sustainable Healthcare, School Food Matters, Plant-Based Health Professionals UK, Sustain, Feedback Global i inne.
Źródło: plantbasednews.org

Życiowy przegryw, który swoje kompleksy leczy wylewaniem żalu w internecie. Nie zawsze obiektywnie, ale za to szczerze.