Szwajcaria wprowadza etykiety przypominające o cierpieniu zwierząt na produktach spożywczych

Szwajcarska Rada Federalna wprowadziła nowe przepisy zobowiązujące wszystkie produkty spożywcze produkowane przez zwierzęta, które doświadczyły „bolesnych procedur”, do zadeklarowania tych informacji na etykiecie.

Rada Federalna, która jest najwyższym organem wykonawczym w kraju, powiedziała, że zmiana wymagań dotyczących etykietowania zwiększy transparentność przemysłu spożywczego i umożliwi konsumentom podejmowanie w pełni świadomych decyzji zakupowych, jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego.

Mięso, jaja i mleko muszą być teraz oznakowane, jeśli pochodzą od zwierząt, które doświadczyły bolesnych zabiegów bez znieczulenia. Procedury te obejmują derogowanie, kastrację, debeaking i wszystkie typowe praktyki w hodowli przemysłowej. Nowe zasady będą miały zastosowanie do wszystkich firm, które sprzedają żywność, w tym dla restauracji.

Szwajcaria zakazała również importu futra i produktów futrzanych związanych z „okrucieństwem zwierząt”. Rada Federalna oddzielnie dąży również do kompleksowego zakazu importu i handlu futrami produkowanymi i sprzedawanymi legalnie. Jeśli się powiedzie, sprzedawcy detaliczni będą musieli wyjaśnić i przedstawić dowody na produkcję, która spełnia szwajcarskie standardy dobrostanu zwierząt.

W 2023 roku rząd szwajcarski zaczął zachęcać do zmniejszenia spożycia mięsa w ramach ogólnej strategii klimatycznej. Przedstawiając strategię w tamtym czasie, rząd zauważył, że dieta bogata w rośliny, ale o niskiej zawartości mięsa „zawiera korzyści zarówno dla zdrowia, jak i środowiska”.

Źródło: plantbasednews.org

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *