Szwajcarska Rada Federalna wprowadziła nowe przepisy zobowiązujące wszystkie produkty spożywcze produkowane przez zwierzęta, które doświadczyły „bolesnych procedur”, do zadeklarowania tych informacji na etykiecie.
Rada Federalna, która jest najwyższym organem wykonawczym w kraju, powiedziała, że zmiana wymagań dotyczących etykietowania zwiększy transparentność przemysłu spożywczego i umożliwi konsumentom podejmowanie w pełni świadomych decyzji zakupowych, jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego.
Mięso, jaja i mleko muszą być teraz oznakowane, jeśli pochodzą od zwierząt, które doświadczyły bolesnych zabiegów bez znieczulenia. Procedury te obejmują derogowanie, kastrację, debeaking i wszystkie typowe praktyki w hodowli przemysłowej. Nowe zasady będą miały zastosowanie do wszystkich firm, które sprzedają żywność, w tym dla restauracji.
Szwajcaria zakazała również importu futra i produktów futrzanych związanych z „okrucieństwem zwierząt”. Rada Federalna oddzielnie dąży również do kompleksowego zakazu importu i handlu futrami produkowanymi i sprzedawanymi legalnie. Jeśli się powiedzie, sprzedawcy detaliczni będą musieli wyjaśnić i przedstawić dowody na produkcję, która spełnia szwajcarskie standardy dobrostanu zwierząt.
W 2023 roku rząd szwajcarski zaczął zachęcać do zmniejszenia spożycia mięsa w ramach ogólnej strategii klimatycznej. Przedstawiając strategię w tamtym czasie, rząd zauważył, że dieta bogata w rośliny, ale o niskiej zawartości mięsa „zawiera korzyści zarówno dla zdrowia, jak i środowiska”.
Źródło: plantbasednews.org

Życiowy przegryw, który swoje kompleksy leczy wylewaniem żalu w internecie. Nie zawsze obiektywnie, ale za to szczerze.