Naukowcy przypuszczają, że Bruce Lee mógł umrzeć z powodu „nadmiernego spożycia wody”

Przyczyna śmierci Bruce’a Lee została ponownie zbadana przez ludzi zajmujących się nerkami.

Artykuł opublikowany w niedawnym wydaniu Clinical Kidney Journal publikuje hipotezę naukowców z Hiszpanii,która zakłada, że Lee zmarł z powodu „specyficznej formy dysfunkcji nerek”. Mianowicie, naukowcy zaproponowali, że Lee mógł umrzeć w wyniku „niezdolności do wydalania wystarczającej ilości wody, aby utrzymać homeostazę”.

Brak stabilności w tej części większego systemu ciała, zgodnie z artykułem, może powodować problemy, w tym „śmierć w ciągu kilku godzin” w pewnych warunkach.

„Biorąc pod uwagę, że hiponatremia występuje często, stwierdza się ją nawet u 40% hospitalizowanych… i może spowodować śmierć z powodu nadmiernego spożycia wody nawet u młodych, zdrowych osób, istnieje potrzeba szerszego rozpowszechnienia koncepcji, że nadmierne spożycie wody może zabić.”

Według naukowców, dowody na to, że Lee był prawdopodobnie predysponowany do hiponatremii, obejmowały przyjmowanie dużej ilości płynów, czynniki, które przyczyniły się do zwiększenia pragnienia i inne czynniki (w tym niskie spożycie substancji rozpuszczonych), które mogły mieć negatywny wpływ na zwykłe funkcje wydalania wody przez nerki.

W przeszłości nagła śmierć Lee w 1973 roku w wieku 32 lat była związana z nieprawidłowym gromadzeniem się płynu w mózgu, znanym również jako obrzęk mózgu. Od tamtej pory przyczyna śmierci Lee pozostaje źródłem ciągłych pytań i różnych teorii. Śmierć Lee została obszernie omówiona w książce Matthew Polly z 2018 roku Bruce Lee: A Life, która spotkała się z uznaniem.

Źródło: latimes.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *