Dieta wegańska o niskiej zawartości węglowodanów zmniejsza ryzyko śmierci u diabetyków

Nowe badanie wykazało, że dieta roślinna „znacząco wiąże się” z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci osób zmagających się z cukrzycą.

Naukowcy z Harvard TH Chan School of Public Health twierdzą, że jest to pierwsze prospektywne badanie kohortowe mające na celu studiowanie związku między wzorami diety niskowęglowodanowej a śmiertelnością wśród osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2. Podczas gdy wyniki wykazały 24-procentowe zmniejszenie śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób przestrzegających diety niskowęglowodanowej, korzyści zdrowotne były większe w przypadku diet niskowęglowodanowych, które kładły nacisk na żywność pochodzenia roślinnego i produkty wysokowęglowodanowe, takie jak owoce, warzywa i produkty ziarniste.

Diety roślinne o niskiej zawartości węglowodanów były również związane z niższą śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia i raka. Diety niskowęglowodanowe, które kładły nacisk na produkty pochodzenia zwierzęcego i węglowodany niskiej jakości, takie jak ziemniaki, cukry dodane i rafinowane zboża, nie były istotnie związane z niższą śmiertelnością.

„Chociaż powszechnie zaleca się unikanie rafinowanych i wysoko przetworzonych węglowodanów w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nasze badanie dostarcza pierwszych empirycznych dowodów na to, jak diety niskowęglowodanowe mogą pomóc w kontrolowaniu postępu istniejącej cukrzycy” – mówi główny autor badania Yang Hu oraz pracownik naukowy w Departamencie Żywienia.

Oprócz znalezienia mocnych korzyści dla osób przestrzegających diety roślinnej o niskiej zawartości węglowodanów, naukowcy zaobserwowali największe korzyści zdrowotne wśród osób, które przestrzegały diety i innych zdrowych nawyków, takich jak niepalenie, regularne ćwiczenia i umiarkowane picie alkoholu.

Źródło: vegnews.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *