Dania stała się pierwszym krajem na świecie, który opublikował plan działania mający na celu uczynienie swojego systemu żywnościowego bardziej roślinnym.
40-stronicowy plan przedstawia zobowiązanie rządu do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych (GHG) poprzez zwiększenie produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Oprócz tego, że duńskie obiady staną bardziej ekologiczne, określa również, w jaki sposób kraj może stać się liderem w eksporcie żywności pochodzenia roślinnego.
Rune Christoffer Dragsdahl, sekretarz generalny Duńskiego Towarzystwa Wegetariańskiego, określił plan jako „ przełomowy w skali międzynarodowej ”. Jasmijn De Boo, dyrektor generalna ProVeg International, powiedziała Plant Based News: „Oczekujemy, że działania Danii zainspirują i ośmielą inne państwa członkowskie UE oraz zaczną opracowywać własne plany działania dotyczące żywności pochodzenia roślinnego. Dania będzie sprawować przewodnictwo w Radzie Europejskiej w drugiej połowie 2025 r., co będzie dla państw członkowskich doskonałym momentem na dążenie do publikacji swoich planów”.
Plan zawiera środki skupiające się na każdej części łańcucha dostaw, od producenta do konsumenta.
Kluczową propozycją jest zapewnienie szefom kuchni szkoleń w zakresie przygotowywania posiłków roślinnych. Podkreśla także rolę badań i innowacji w pomaganiu duńskim przedsiębiorstwom spożywczym w zdobyciu pozycji liderów w produkcji żywności pochodzenia roślinnego.
Dania była już liderem, inwestując w ten sektor 1,25 miliarda koron (177 milionów dolarów) w 2021 roku. Pieniądze te pomogły w utworzeniu nowego Funduszu na rzecz Żywności Roślinnej, do którego w pierwszej turze wpłynęło 101 wniosków.
Źródło: plantbasednews.org
Nałogowy pochłaniacz popkultury, po równo darzy miłością obskurne horrory, Star Wars i klasykę literatury.