Nowe badanie pokazuje, że dieta roślinna może złagodzić objawy zespołu stresu pourazowego (PTSD)

Z nowego badania przeprowadzonego przez naukowców z Brigham and Women’s Hospital i Harvard TH Chan School of Public Health wynika, że ​​spożywanie żywności pochodzenia roślinnego może złagodzić objawy zespołu stresu pourazowego (PTSD).

Wiadomo, że PTSD, wyniszczające zaburzenie zdrowia psychicznego charakteryzujące się intensywnym strachem i niepokojem, rozwija się u osób, które doświadczyły traumatycznych wydarzeń, takich jak poważne obrażenia, groźba śmierci lub przemoc. Wpływa nie tylko na jednostkę, ale ma także dalekosiężny wpływ na rodziny, systemy opieki zdrowotnej i całe społeczeństwo.

Osoby cierpiące na zespół stresu pourazowego są narażone na zwiększone ryzyko chorób przewlekłych, w tym choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, cukrzycy, chorób autoimmunologicznych, a nawet przedwczesnej śmierci.

Badanie zagłębia się w rolę mikrobiomu jelitowego w zdrowiu psychicznym, rzucając światło na wpływ wyborów żywieniowych na dobrostan emocjonalny. W szczególności w badaniu zbadano wzajemne oddziaływanie zdrowia psychicznego i fizycznego, badając oś jelitowo-mózgową, co stanowi obiecującą drogę do zbadania sposobów łagodzenia negatywnych konsekwencji zdrowotnych PTSD.

W naszym badaniu sprawdziliśmy, w jaki sposób czynniki takie jak dieta są powiązane z objawami PTSD” – stwierdził w oświadczeniu współautor badania, dr Yang-Yu Liu. „Chociaż potrzebne są dalsze badania, jesteśmy bliżej opracowania zaleceń dietetycznych w celu zapobiegania lub łagodzenia zespołu stresu pourazowego”.

Aby zebrać dane, zespół współpracował ze 191 uczestnikami badań cząstkowych Nurses’ Health Study-II, w tym badania Mind-Body Study i badania dodatkowego PTSD. Uczestników podzielono na trzy grupy: osoby z prawdopodobieństwem PTSD, osoby narażone na traumę, ale bez PTSD oraz osoby bez ekspozycji na traumę. Próbki kału pobrano dwukrotnie, na początku badania i sześć miesięcy później, aby przeanalizować DNA drobnoustrojów i zapewnić stabilność mikrobiomu jelitowego uczestników w czasie.

W trakcie badań zespół zbadał różne czynniki, w tym wiek, wskaźnik masy ciała (BMI) i nawyki żywieniowe oraz ich powiązanie z ogólną strukturą mikrobiomu. Warto zauważyć, że odkryli, że czynniki takie jak BMI, depresja i stosowanie leków przeciwdepresyjnych są powiązane ze zmianami w strukturze mikrobiomu.

Oprócz tych odkryć naukowcy zbadali związek między nawykami żywieniowymi a objawami PTSD. Ich badanie wykazało, że osoby przestrzegające diety śródziemnomorskiej doświadczały mniej objawów PTSD. W szczególności odkryli pozytywny związek między spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa a objawami PTSD, podczas gdy spożycie żywności pochodzenia roślinnego było odwrotnie skorelowane z objawami PTSD.

To przełomowe badanie nie tylko rzuca światło na potencjalne interwencje dietetyczne w celu złagodzenia objawów zespołu stresu pourazowego, ale także podkreśla znaczenie mikrobiomu jelitowego dla zdrowia psychicznego. Poprzednie badania sugerowały również, że żywność pochodzenia roślinnego korzystnie wpływa na poprawę zdrowia psychicznego. Badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym Clinical Nutrition na początku tego roku wykazało, że zaledwie 30 gramów orzechów – czyli mniej więcej garść – spożywanych dziennie może potencjalnie prowadzić do 17% zmniejszenia ryzyka depresji .

Źródło: vegnews.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *