Konsumpcja mięsa w Wielkiej Brytanii osiąga rekordowo niski poziom

Według nowych badań ludzie w Wielkiej Brytanii spożywają najmniejszą ilość mięsa od czasu rozpoczęcia rejestrów w 1974 roku.

Dane rządowe ujawniły, że średnia ilość spożywanego mięsa przez przeciętnego Brytyjczyka w domu wynosiła 854 g (1,88 funta) tygodniowo w roku 2022 r. To był spadek z 976g (2.15lbs) w poprzednim roku. Koszty kryzysu i trwający wpływ pandemii Covid-19 zostały podkreślone jako powody tej zmiany. Przyczyniły się również zmiany preferencji żywieniowych, takie, jak rosnąca popularność diet roślinnych i fleksytarnych.

Średnie spożycie mięsa spadło o 14 procent w ciągu ostatniej dekady. Czerwone mięso odnotowało najbardziej znaczący spadek. Ludzie jedzą o 26 procent mniej wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny niż w 2012 roku. Spożycie kurczaka spadło w tym okresie o 11 procent. Spożycie ryb również spadło, a ludzie jedli średnio 135 g (spadło z 148 g przed pandemią).

Pomimo faktu, że diety roślinne kosztują więcej, coraz więcej osób powstrzymuje się od mięsa z powodu rosnących kosztów. Ceny mięsa wzrosły znacznie powyżej stopy inflacji w zeszłym roku, ze szczególnym wpływem na wołowinę i kurczaka. Badanie opublikowane w sierpniu 2022 r. wykazało, że 28 procent Brytyjczyków ograniczało mięso z powodu kryzysu związanego z kosztami utrzymania. W ankiecie przeprowadzonej przez Urząd Statystyczny (ONS) zauważono, że średnia cena detaliczna kurczaka wzrosła o 12 procent w porównaniu z rokiem poprzednim.

W zeszłym roku Steve Murrells, dyrektor generalny Co-op, stwierdził, że może przewidzieć, że ludzie pójdą w kierunku wegańskich alternatyw, jeśli ceny będą nadal rosły. Podczas gdy wegańskie zamienniki mięsa mogą kosztować więcej, wiele wegańskich źródeł białka – takich jak fasola i rośliny strączkowe – od dawna jest znacznie tańszych niż mięso.

Hodowla zwierząt jest również jedną z najbardziej destrukcyjnych dla środowiska gałęzi przemysłu. Oprócz tego, że przyczynia się do co najmniej 14,5 procentglobalnej emisji gazów cieplarnianych, napędza utratę różnorodności biologicznej. Eksperci z ONZ i Uniwersytetu Oksfordzkiego stwierdzili wcześniej, że przejście w kierunku diety bardziej roślinnej jest niezbędne do walki z tymi problemami.

Źródło: plantbasednews.org

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *