Niemcy przedstawiają przełomową inwestycję w żywność pochodzenia roślinnego

W ramach nowego planu Niemcy wydadzą miliony na przejście na żywność pochodzenia roślinnego!

Niemiecki rząd obiecał inwestycję o wartości 41 milionów dolarów (38 milionów euro) w promocję żywności pochodzenia roślinnego i alternatywnych białek. Dr Zoe Mayer, posłanka Sojuszu 90/Partii Zielonych, ogłosiła plan w połowie listopada. W rezultacie w budżecie na 2024 r. Niemcy odnotują zwiększenie finansowania białek roślinnych, precyzyjnie fermentowanych i hodowanych.

Ponieważ coraz trudniej jest ignorować wpływ mięsa na środowisko i zdrowie, Niemcy są najnowszym krajem, który dużo inwestuje w przejście w kierunku przyszłości opartej na roślinach. W październiku Dania przedstawiła plan działania mający na celu uczynienie swojego systemu żywnościowego bardziej opartego na roślinach. Tymczasem rząd szwajcarski zachęcał swoich obywateli do ograniczenia spożycia mięsa.

ProVeg, organizacja zwiększająca świadomość żywnościową, określiła to posunięcie jako „przełomowe”. Jens Tuider, dyrektor strategiczny ProVeg International, powiedział: „Niemiecki rząd przygotowuje grunt pod transformacyjną zmianę w spożyciu białka”.

Nowa inwestycja w alternatywne białka jest zgodna ze strategią dotyczącą żywności i żywienia opublikowaną w grudniu 2022 r. przez Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa (BMEL).

BMEL stwierdził w nim, że głównym celem strategii było „promowanie zdrowszych, oszczędzających zasoby i bardziej roślinnych wyborów żywieniowych”. Rząd Niemiec nakreślił, w czterech etapach, w jaki sposób zamierza finansować przejście na przyszłość opartą na roślinach:

  1. Pomoc w wycofywaniu hodowli zwierząt i przejściu na białka roślinne, fermentowane i hodowane na komórkach przeznaczone do spożycia przez ludzi (20 mln euro)
  2. Promowanie innowacyjnych metod produkcji i przetwarzania białek roślinnych, fermentowanych i hodowanych na komórkach (10 mln euro)
  3. Promowanie produkcji białek przeznaczonych bezpośrednio do żywienia ludzi, a nie do paszy dla zwierząt (8 mln euro)
  4. Utworzenie centrum badań przyszłych białek i współpracy z zainteresowanymi stronami

Młodzi ludzie przodują w rozwoju weganizmu w Niemczech, a ich świadomość rośnie w zakresie problemów środowiskowych i etycznych związanych ze spożyciem mięsa.

Źródło: plantbasednews.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *