Subway kwestionuje wyniki badań dotyczące zawartości tuńczyka w ich kanapce z tuńczykiem

Subway nie ma ostatnio dobrej passy, zwłaszcza po tym, jak New York Times opublikował raport dotyczący popularnej kanapki z tuńczykiem.

The Times zlecił analizę laboratoryjną po zamówieniu kanapek z tuńczykiem z trzech różnych knajp w Los Angeles. Badanie wykazało, że przesłane próbki nie zawierały DNA tuńczyka ani żadnego zbliżonego gatunku. „W próbce nie było zdatnego do amplifikacji DNA tuńczyka, dlatego nie wykazaliśmy obecności tuńczyka” – czytamy w raporcie.

Test laboratoryjny został przeprowadzony kilka miesięcy po złożeniu pozwu przeciwko Subway, zarzucając, że sieć „szybkich kanapek” wykorzystuje „mieszankę różnych rzeczy, które nie mają nic wspólnego z tuńczykiem”. Te tezy zostały poparte niezależnymi testami laboratoryjnymi, które sugerują, że te tajemnicze składniki są „mieszane razem”, aby „naśladować” smak i wygląd ryby.

Inside Edition przeprowadziło własne śledztwo, zamawiając kanapki z trzech lokalizacji w Nowym Jorku. Badanie wykazało, że dostarczone próbki zawierały tuńczyka. Choć wyniki te mogą wydawać się niepokojące, istnieje wiele różnych powodów, dla których w próbkach nie było DNA tuńczyka.

Oficjalnie możemy wysnuć dwa wnioski. Po pierwsze, tuńczyk jest tak mocno przetworzony, że niemożliwym jest cokolwiek z niego wyciągnąć aby dokonać identyfikacji” – wyjaśnił rzecznik laboratorium. „Albo dostaliśmy akurat część pozbawioną tego, co byłoby tuńczykiem”. Ekspert od ryb twierdzi również, że identyfikacja próbki była utrudniona, ponieważ białko uległo rozkładowi po ugotowaniu.

Oświadczenie Subway kwestionuje wiarygodność testów DNA, jednocześnie zapożyczając część wyjaśnień wspomnianego eksperta od ryb, aby poprzeć jego obalenie. „Niedawny raport New York Times wskazuje, że testy DNA to niewiarygodna metodologia identyfikacji przetworzonego tuńczyka. Ten raport wspiera i odzwierciedla stanowisko, jakie firma Subway zajęła w związku z bezpodstawnym pozwem złożonym w Kalifornii oraz w odniesieniu do testów DNA jako sposobu na identyfikację gotowanych białek” – czytamy w oświadczeniu sieci dla Business Insidera. „Testowanie DNA po prostu nie jest niezawodnym sposobem identyfikacji zdenaturowanych białek, takich jak tuńczyk z Subwaya, który został ugotowany przed wysłaniem do laboratorium”.

Niestety, różne media pomyliły brak możliwości testowania DNA w celu potwierdzenia konkretnego białka z ustaleniem, że białko nie jest w nim obecne” – dodano w oświadczeniu. „Badanie, o którym wspomina raport New York Times nie wykazuje, że w tuńczyku w Subwayu nie ma tuńczyka. Mówi tylko, że testy nie potwierdziły obecności tuńczyka, czego można by się spodziewać po teście DNA zdenaturowanych białek”.

Sieć zapewniła również, że w ich kanapce znajdziemy „100% dzikiego, ugotowanego tuńczyka”.

Źródło: markets.businessinsider.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *