Były dyrektor generalny McDonald’s wspiera teraz wegańskie restauracje!

Steve Easterbrook, były dyrektor generalny i prezes McDonald’s, wspiera obecnie sieć restauracji wegańskich ze smażonym kurczakiem na bazie roślin. Założona w 2020 r. firma Project Pollo twierdzi, że jest pierwszą w Ameryce, opartą na roślinach, szybką i nieformalną knajpą z „kurczakami”.

Jej wegańskie menu jest inspirowane Chick-Fil-A i KFC, z opcjami takimi jak Popcorn Chikn i panierowane wegańskie burgery (oba zawierają kurczaka roślinnego TiNDLE), a także owsiane koktajle mleczne. Easterbrook – który pełnił funkcję dyrektora generalnego McDonald’s od 2015 do 2019 roku, powiedział, że „widzi przyszłość w konsumpcji roślinnej” i określa Projekt Pollo jako „wschodzącego lidera” branży.

Oprócz McDonald’s Easterbrook współpracował z największymi sieciami, takimi jak PizzaExpess i Wagamama. Project Pollo ma obecnie kilka lokalizacji w Teksasie i wkrótce planuje otworzyć restauracje w Kolorado, Las Vegas (w Nevadzie) i Arizonie. Dzięki nowej rundzie inwestycyjnej ma nadzieję przyspieszyć krajową ekspansję i otworzyć 100 punktów do 2025 roku.

Według założyciela sieci, Lucasa Bradbury’ego, Easterbrook wnosi do zespołu „wartości światowej klasy” i pomoże mu kierować i doradzać jako dyrektor generalny. „Wiem, że pomoże mi rozwinąć się w pozycję lidera, którym jestem w stanie zostać”.

Kurczak jest najpopularniejszym mięsem w USA. Szacuje się, że w 2020 roku Amerykanie spożyli prawie 50kg na mieszkańca. Każdego roku w USA zabija się około dziewięciu miliardów kurczaków. Podobnie jak Project Pollo, wiele marek zaczęło skupiać się na kurczakach, aby przyciągnąć konsumentów. Nawet samo KFC wypróbowało Beyond Fried Chicken, który został opracowany specjalnie dla tej sieci przez roślinną markę mięsną Beyond Meat.

Źródło: plantbasednews.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *