Szef Światowej Organizacji Zdrowia wzywa do zmiany diety na bardziej roślinną

Szef Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) stwierdził, że przejście na dietę bardziej roślinną jest „niezbędne” dla zdrowia ludzi i planety.

Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, dyrektor generalny WHO, skomentował to w nagraniu wideo podczas COP28, szczytu klimatycznego ONZ, który odbył się w Dubaju w grudniu 2023 r. Zauważył, że produkcja żywności odpowiada za „prawie jedną trzecią światowego obciążenia chorobami” i 30 procent globalnej emisji gazów cieplarnianych. Większość tych emisji pochodzi z hodowli zwierząt.

Niezbędna jest zatem transformacja systemów żywnościowych poprzez przejście na zdrowszą, zróżnicowaną dietę opartą w większym stopniu na roślinach”.

W odcinku Planet Earth III, który został wyemitowany w BBC w grudniu 2023 r., Sir David Attenborough powiedział widzom, że „zdecydowana większość gruntów rolnych – ponad 75 procent – ​​jest wykorzystywana do hodowli zwierząt, co jest bardzo nieefektywne”. Chwalił diety roślinne za „znacznie bardziej wydajne” i wymagające „jednej czwartej ziemi” wykorzystywanej przez zwierzęta hodowlane.

Działaczka klimatyczna Greta Thunberg jest zwolenniczką weganizmu jako rozwiązania kryzysów klimatycznych i przyrodniczych. We wrześniu 2023 r. ponad 650 naukowców poparło list otwarty koordynowany przez Plant Based Universities, skierowany do brytyjskich uniwersytetów, aby zaadoptowały catering oparty na roślinach w celu walki z kryzysem klimatycznym. Sygnatariuszami byli profesor Frank Kelly z Imperial College, ekspert w dziedzinie zdrowia publicznego, oraz profesor nauk o Ziemi na UCL, Chris Rapley.

COP28 była pierwszym przypadkiem, w którym transformacja systemu żywnościowego znalazła się w ostatecznym tekście. W Deklaracji Zjednoczonych Emiratów Arabskich w sprawie zrównoważonego rolnictwa, odpornych systemów żywnościowych i działań na rzecz klimatu rządy uznają, że rolnicy potrzebują pomocy w przystosowaniu się do zmian klimatycznych i zobowiązują się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych ze swoich krajów.

Jednak zobowiązania dotyczące budowy bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego zostały skrytykowane jako niejasne i niewystarczająco ambitne. Chociaż zmniejszenie liczby zwierząt hodowanych na żywność ma kluczowe znaczenie dla ograniczenia emisji i wpływu rolnictwa na przyrodę, nie znalazło się to w tekstach COP.

W 2023 r. Dania jako pierwszy kraj na świecie opublikowała plan działania mający na celu uczynienie swojego systemu żywnościowego bardziej roślinnym. Nowa strategia klimatyczna szwajcarskiego rządu sugeruje ograniczenie spożycia mięsa w kraju. W niemieckiej narodowej strategii żywieniowej, opublikowanej w czerwcu 2022 r., jednym z głównych celów jest zwiększenie spożycia żywności pochodzenia roślinnego.

Źródło: plantbasednews.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *