Właśnie opatentowano wegańską wersję krewetek wydrukowanych w 3D

Firma Steakholder Foods, zajmująca się technologią spożywczą, opracowała pierwszą na świecie wegańską krewetkę wydrukowaną w 3D.

Po wprowadzeniu na rynek wegańskiego węgorza na początku tego miesiąca firma Steakholder Foods wypuściła teraz drugi wegański produkt z palety owoców morza. To łączy wołowinę i wieprzowinę wydrukowaną w 3D. Celem nowych krewetek jest odtworzenie tekstury i smaku krewetek bez szkody dla życia morskiego.

Podobnie jak w przypadku węgorza, nowe krewetki wegańskie wykorzystują opatentowaną przez firmę technologię druku 3D.

Arik Kaufman, dyrektor generalny Steakholder Foods, powiedział w oświadczeniu: „Odsłaniając w tym miesiącu drugi nowy gatunek roślinnych owoców morza drukowanych w 3D, spodziewamy się, że Steakholder Foods będzie sprzedawać i dostarczać partnerom i klientom wyjątkową okazję do czerpania korzyści z rozwijającego się światowego rynku owoców morza, przy jednoczesnym wywieraniu odpowiedniego wpływu na środowisko„.

Rynek krewetek jest wart prawie 70 miliardów dolarów. Co więcej, analitycy spodziewają się, że w nadchodzącej dekadzie będzie on nadal rosnąć.

Nie wiemy dokładnie, ile krewetek jest zabijanych każdego roku przez ludzi. Badania sugerują, że liczba ta może wynosić 440 miliardów krewetek hodowlanych i 25 bilionów krewetek dzikich. W związku z tym więcej krewetek jest bezpośrednio zabijanych przez ludzi w celach spożywczych niż jakikolwiek inny gatunek.

Wegańskie owoce morza, które w 2021 roku nazwano „następną wielką rzeczą” , stały się teraz rzeczywistością na całym świecie. Produkty stały się bardziej realistyczne, naśladując smak i konsystencję ryby. Produkty wydrukowane w 3D będą konkurować z bardziej konwencjonalnymi wegańskimi alternatywami owoców morza.

Źródło: plantbasednews.org

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *