Kalifornia akceptuje nowe zasady przekształcania ścieków bezpośrednio w wodę pitną

Kiedy w Kalifornii spłukuje się wodę w toalecie, może ona przedostać się do wielu miejsc: lodowiska w pobliżu Disneylandu, stoków narciarskich wokół jeziora Tahoe, pól uprawnych w Central Valley.

Oraz – już wkrótce – do kuchennego kranu.

Kalifornijskie organy regulacyjne zatwierdziły we wtorek nowe przepisy zezwalające agencjom wodociągowym na recykling ścieków i umieszczanie ich z powrotem w rurach doprowadzających wodę pitną do domów, szkół i firm.

To duży krok dla państwa, które od dziesięcioleci walczy o zapewnienie niezawodnych źródeł wody pitnej dla ponad 39 milionów mieszkańców. Sygnalizuje także zmianę opinii publicznej w kwestii, która jeszcze dwie dekady temu wywołała ostry sprzeciw, który porzucił podobne projekty.

Od tego czasu Kalifornia doświadczyła wielu ekstremalnych susz, w tym ostatniej, która według naukowców była najsuchszym okresem w historii i spowodowała, że ​​stan zbiorników wodnych osiągnął niebezpiecznie niski poziom. „Woda jest w Kalifornii niezwykle cenna. Ważne jest, abyśmy korzystali z niej więcej niż raz” – powiedziała Jennifer West, dyrektor zarządzająca WateReuse California, grupy opowiadającej się za wodą pochodzącą z recyklingu.

Kalifornia od dziesięcioleci wykorzystuje przetworzone ścieki. Drużyna hokejowa niższej ligi Ontario Reign użyła go do produkcji lodu na swoje lodowisko w południowej Kalifornii. Ośrodek narciarski Soda Springs w pobliżu jeziora Tahoe wykorzystał go do wytwarzania śniegu. Rolnicy z Central Valley, gdzie uprawia się większość warzyw, owoców i orzechów w kraju, używają go do podlewania swoich upraw.

Ale ścieki nie były używane bezpośrednio do uzyskania wody pitnej. Hrabstwo Orange obsługuje duży system oczyszczania wody, który poddaje recyklingowi ścieki, a następnie wykorzystuje je do uzupełniania podziemnych warstw wodonośnych. Woda miesza się z wodą gruntową przez wiele miesięcy, zanim zostanie przepompowana i ponownie wykorzystana do picia.

Nowe przepisy stanu Kalifornia wymagają, aby ścieki były oczyszczane pod kątem wszystkich patogenów i wirusów, nawet jeśli patogenów i wirusów nie ma w ściekach. Różni się to od zwykłych zasad uzdatniania wody, które wymagają oczyszczania jedynie znanych patogenów, powiedział Darrin Polhemus, zastępca dyrektora wydziału wody pitnej w Kalifornijskiej Radzie Kontroli Zasobów Wodnych. W rzeczywistości obróbka jest tak rygorystyczna, że ​​usuwa wszystkie minerały, które sprawiają, że świeża woda pitna smakuje dobrze.

Ma tę samą jakość wody pitnej, a w wielu przypadkach prawdopodobnie lepszą” – powiedział Polhemus.

Źródło: complex.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *